بررسی و شناسایی وضعیت اجتماعی - اقتصادی بر میزان توجه، بهره‌ی هوشی و رشد اجتماعی دختران 8 تا 9 ساله

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه فرهنگیان. پردیس علامه امینی تبریز

2 اداره آموزش و پرورش ناحیه 3 تبریز

چکیده

مقدمه:وضعیت اجتماعی- اقتصادی(SES) یکی از عوامل غیرقابل تغییری است که ممکن است بر بهره هوشی، رشد اجتماعی و شناختی اثر گذار باشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه میزان توجه، بهره‌ی هوشی و رشد اجتماعی دختران 8 تا 9 ساله شهرستان مرند در دو وضعیت اجتماعی-اقتصادی بالا و پایین می باشد.

روش: در این مطالعه علی مقایسه‌ای ، 123 دختر 8 و 9 ساله بر اساس اطلاعات حاصل از پرسشنامه وضعیت اجتماعی-اقتصادی در دو گروه با وضعیت اجتماعی-اقتصادی بالا و پایین (بالا n=60 پایین n= 63 ) و سنی 8 و 9 ساله قرار گرفتند. برای اندازه گیری میزان توجه از آزمون توجه بوناردل، بهره‌ی هوشی از آزمون ترسیم آدمک گودیناف و رشد اجتماعی از پرسشنامه‌ اجتماعی واینلند استفاده شد. برای بررسی تفاوت در گروه ها از آزمون تحلیل واریانس دو طرفه استفاده شد (05/0 >p).

یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که اثر اصلی وضعیت اجتماعی – اقتصادی و سنی در میزان توجه و بهره‌ی هوشی معنی دار است. ولی اثر تعاملی میزان توجه و بهره‌ی هوشی بین گروه های آزمایشی معنی‌دار نبود. با این حال، در رابطه با متغیر رشد اجتماعی نتایج نشان داد که اثر اصلی در گروه وضعیت اجتماعی – اقتصادی معنی‌دار بود. همچنین، اثر تعاملی بین گروه های آزمایشی در مورد متغیر رشد اجتماعی معنی‌دار بود.

نتیجه گیری: براساس این یافته‌ها، به نظر می‌رسد وضعیت اجتماعی – اقتصادی بالا می‌تواند باعث افزایش میزان توجه، بهره‌ی هوشی و رشد اجتماعی دختران 8 تا 9 ساله شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات